Τι δυνατότητες όμως μας προσφέρει η επιστήμονική κοινότητα;
Κατ’ αρχήν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να εξατομικεύουμε την κάθε περίπτωση ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν μας κάποιους παράγοντες. Πρώτον τι χρονικό διάστημα έχουμε στην διάθεση μας μέχρι να αρχίσει η ογκολογική θεραπεία.
Δεύτερος παράγοντας είναι η ηλικία.
Τρίτος παράγοντας είναι πόσο η θεραπεία θα επηρεάσει των ωοθηκικό ιστό και αν τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί θεραπευτικές αγωγές στο παρελθόν οι οποίες ήταν καταστροφικές για τις ωοθήκες.
Σαυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι θα πρέπει στα πλαίσια του ογκολογικού συμβουλίου να αποφασιστεί αν κατά πόσο κινδυνεύει η γονιμότητα και ποιες δυνατότητες υπάρχουν στην διάθεση μας για την διατήρηση αυτής.
Το ογκολογικό συμβούλιο αποτελείται από Παθολόγους- Ογκολόγους , Aκτινοθεραπευτές Ογκολόγους , Xειρουργούς Μαστού και Γυναικολόγους.
Σ’αυτό το σημείο να πούμε γενικά ότι θα πρέπει να χαραχτεί μια στρατηγική για την διατήρηση της γονιμότητας. Κατ’αρχήν καλό είναι να δίνονται GnRH-ανάλογα τα οποία προστατεύουν τον ωοθηκικό ιστό.
Σε περίπτωση που έχουμε νόσο η οποία δεν είναι ορμονοεξαρτώμενη τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την κρυοκατάψυξη ωαρίων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή σε ορμονοεξαρτώμενο ή πολύ επιθετικό καρκίνο θα πρέπει να πάρουμε απόσταση από μια τέτοιου είδους διαδικασία για να μην αυξήσουμε τυχόν παρενέργειες.
Τα πρωτόκολλα τα οποία χρησιμοποιούνται για να ‘’κερδίσουμε’’ ωάρια καθυστερούν την χημειοθεραπεία κατά μέσον όρο 2-3 εβδομάδες και τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μια άλλη μεθοδος που μας δίνει μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον είναι η κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού.
Το να αφαιρέσει κάποιος ωοθηκικό ιστό και στην συνέχεια να τον κρυοκαταψύξει είναι μια πολλά υποσχώμενη μέθοδος στην διατήρησης της γονιμότητας και μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ξεκινήσει μια χημειοθεραπεία, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Αυτή η μέθοδος ενδύκνειται ειδικότερα σε πολύ νέες ασθενείς γιατί αυτές έχουν πάρα πολλά ωοθηλάκια και αυτόματα αυξάνεται η επιτυχία μετά την μεταμόσχευση του ωοθηκικού ιστού .
Πριν την αφαιρεση ωοθηκικου ιστού πρέπει να γίνεται ένα υπέρηχο ωοθηκών για καταμέτρηση των ωοθηλακίων όπως επίσης και μια εξέταση αίματος για τον καθορισμό τών ορμονών FSH και ΑΜΗ.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου και η ασθενής μπορεί αμέσως την επόμενη μέρα να αρχίσει με την απαραίτητη επικουρική ή νεοεπικουρική θεραπεία.