LOGO METROPOLITAN WH

Ογκολογική χειρουργική

Η χειρουργική ογκολογία είναι ένας τομέας της γυναικολογίας που ασχολείται με κακοήθειες των έσω και έξω γεννητικών οργάνων.

Ογκολογική χειρουργική

Στόχος της είναι να θεραπεύει μέσα από έναν σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση ενός χειρουργείου βασιζόμενη στα τελευταία δεδομένα της βιβλιογραφίας.

Ετσι εξατομικεύουμε την θεραπεία βασιζόμενη στις τελευταίες διεθνής κατευθυντήριες οδηγίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Η γυναικολογική ογκολογία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους –εξειδίκευση της γυναικολογίας.

Ασχολείται με την πρόληψη ,διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασμάτων των γεννητικών οργάνων.

Στα νεοπλάσματα εντάσσονται οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι(καρκίνος). Για την θεραπεία και την αποκατάσταση του γυναικολογικού καρκίνου δυνατόν να απαιτηθεί η συνεργασία του χειρουργού γυναικολόγου - ογκολόγου με ακτινοθεραπευτή ή/και χημειοθεραπευτή.

Σε στενή συνεργασία βρίσκονται για το κάθε είδος αγωγής γιατροί, ως ογκολογικό συμβούλιο , με συμμετοχή παθολογοανατόμου, κυτταρολόγου κ.ά, ώστε να επιλεγεί και να εφαρμοστεί η καταλληλότερη για την κάθε ασθενή αγωγή.

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου εντάσσονται η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική χειρουργική μέθοδος.

Κυριότερα επιστημονικά πεδία της γυναικολογικής ογκολογίας είναι:

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

Η συχνότητα του στη χώρα μας υπολογίζεται σε 12-14 νέες περιπτώσεις ανά 100000 γυναίκες κάθε χρόνο.

Η πρόωρη έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 52 χρόνια. Βασικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η επίμονη μόλυνση από ογκογόνους τύπους των HPV.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η ανώμαλη κολπική αιμόρροια. Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή εμβολίου.

Η βασικές μορφές θεραπείας του είναι η χειρουργική και η ακτινοθεραπεία .

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

Είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος με περίπου 23,3 νέες περιπτώσεις ανά 100000 γυναίκες το χρόνο.

Είναι νόσος κυρίως της εμμηνοπαυσιακής ηλικίας με συχνότερη εμφάνιση την έκτη 10ετία της ζωής.

Παράγοντες κινδύνου έχουν αναφερθεί η παχυσαρκία ,το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η ατοκία, λήψη ταμοξιφαίνης κ.ά.

Το 80-90% των γυναικών με καρκίνο ενδομητρίου θα εμφανίσει ανώμαλη κολπική αιμόρροια.

Η βασική αντιμετώπιση είναι χειρουργική αν και πολλές φορές θα χρειαστεί επικουρική θεραπεία (συνήθως ακτινοθεραπεία)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Αποτελεί το 30% των γυναικολογικών καρκίνων και είναι συγχρόνως η πρώτη αιτία θανάτου από γυναικολογική κακοήθεια.

Υπολογίζεται σε 12 -14 νέες περιπτώσεις ανά 100000 γυναίκες το χρόνο.

Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 55-65 ετών. Εκτός από τις περιπτώσεις των όγκων που παράγουν ορμόνες η διάγνωση καθυστερεί σημαντικά.

Στα ¾ των περιπτώσεων συμπτώματα εκδηλώνονται αφού υπάρξουν μεταστατικές εστίες στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι χειρουργική και στο 90% των περιπτώσεων θα χορηγηθεί μετεγχειρητική χημειοθεραπεία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΙΔΟΙΟΥ

Αποτελεί το 5% των γυναικολογικών καρκίνων.

Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 60-70 ετών.

Στο 15% εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Παράγοντες κινδύνου είναι ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων , η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία αιδοίου(VIN),ανοσοκαταστολή ,δυστροφίες αιδοίου κ.α.

Στο 45% των περιπτώσεων εμφανίζεται με κνησμό και τοπική διόγκωση πιθανόν εξελκωμένη.

Η λήψη ιστολογικής βιοψίας από την ύποπτη περιοχή βοηθάει στην γρήγορη διάγνωση.

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική σε συνδυασμό με μετεγχειρητική ακτινοβολία.

Σε μεγάλη αρχική βλάβη προτείνεται η προεγχειρητική ακτινο-χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από εγχείρηση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΟΛΠΟΥ

Αποτελεί το 1% των γυναικολογικών καρκίνων .Κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι οι ογκογόνοι τύποι HPV και η ακτινοβολία.

Κύριο σύμπτωμα είναι η ανώμαλη κολπική αιμόρροια.

Μπορεί να συνυπάρχουν δύσοσμη κολπική υπερέκκριση ,πόνος και κυστικά ενοχλήματα.

Ως μέθοδοι αντιμετώπισης χρησιμοποιούνται η χειρουργική εξαίρεση των βλαβών και σπανιότερα η ενδοκοιλοτική ακτινοβολία.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

Στο επιστημονικό πεδίο της μαιευτικής συμπεριλαμβάνονται: η διάγνωση της κύησης ,η ενημέρωση της εγκύου, η παρακολούθηση της κύησεως , ο φυσιολογικός τοκετός και η καισαρική τομή.

Στις μη φυσιολογικές καταστάσεις συγκαταλέγονται η έκτοπη κύηση, οι επιπλοκές, όσο και η παθολογικά προβλήματα της εγκύου που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά την παρακολούθηση.

ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η ουρογυναικολογία αποτελεί μια πρόσφατη εξειδίκευση της γυναικολογίας από το κατώτερο ουροποιητικό (ακράτεια ούρων ,συχνοουρία ,δυσκολίες ούρησης ,επιτακτική ούρηση), καθώς και με τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών στις γυναίκες έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης ,με τη βοήθεια του ουροδυναμικού ελέγχου ,αλλά και με στην αντιμετώπιση με νέες συντηρητικές και χειρουργικές τεχνικές.

Στις συντηρητικές τεχνικές συμπεριλαμβάνονται οι ασκήσεις πυελικών μυών, οι κολπικοί κώνοι, η ηλεκτροδιέγερση πυελικών μυών και η φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Στις χειρουργικές τεχνικές συγκαταλέγονται οι κολπικές, οι υπερηβικές, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση και οι συνδυασμένες επεμβάσεις, οι εγχύσεις κολλαγόνου ή σιλικόνης , η τοποθέτηση πλεγμάτων και πιο σύνθετες τεχνικές όπως σχηματισμός νεοουρήθρας και τεχνητού σφικτήρα.

Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HUMAN PAPPILOMA VIRUS- HPV)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται αποκλειστικά στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV).

H μόλυνση με τους διάφορους ιούς (HPV) αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο αιτιολογικό παράγοντα για την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Οι ιοί HPV αποτελούν μια ετερόκλητη ομάδα DNA ιών ,που σχετίζεται με υπερπλαστικές αλλοιώσεις (κονδυλώματα), δυσπλαστικές αλλοιώσεις (CIN), και κακοήθεις νεοπλασίες του πλακώδους και αδενικού επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι μικροί (55nm), έχουν υψηλή εξειδίκευση και κάθε ένας από τα 200 περίπου είδη HPV που έχουν απομονωθεί είναι υπεύθυνος για την δημιουργία ειδικών ανατομικών και ιστολογικών αλλοιώσεων στον άνθρωπο.

Οι ιοί μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Οι ιοί ταξινομούνται σε ομάδες χαμηλού και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τη σχέση που έχουν στην ανάπτυξη υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις και καρκίνο.

Στους υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι τύποι16 , 18, 31, 45 που ευθύνονται για το 75-80% των περιπτώσεων καρκίνου μήτρας.

Στους χαμηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι τύποι 6, 11, 26 ,44 που ευθύνονται κυρίως για τα κονδυλώματα. Υπολογίζεται ότι το 70%- 80% των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων χαμηλού βαθμού θα υποστραφεί αυτόματα χωρίς θεραπεία ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Ένα όμως σημαντικό ποσοστό θα παραμείνει και θα εξελιχθεί σε υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις, οι οποίες θα εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν αντιμετωπισθούν.

Οι υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις εξελίσσονται σε διηθητικό καρκίνο σε ποσοστό μεταξύ 12%- 70% με μέσο χρόνο εξέλιξης περίπου σε 9-10 χρόνια.

Σήμερα, κυκλοφορούν δύο εμβόλια (διδύναμο και τετραδύναμο HPV εμβόλιο) που προστατεύουν από τους τύπους του ιού HPV 16 και 18, το τετραδύναμο εμβόλιο, περιέχοντας και τους τύπους 6 και 11, προφυλάσσει και από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα αφορούν συγκεκριμένους τύπους ιών HPV και δρουν προληπτικά και όχι θεραπευτικά, δηλαδή αφορούν γυναίκες που δεν έχουν ακόμη μολυνθεί από τους τύπους του ιού που προστατεύει το εμβόλιο.

Δεν αποτελούνται από ζώντες-εξασθενημένους ιούς και δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Στη χώρα μας χορηγείται δωρεάν μέσω ασφαλιστικών ταμείων μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Πάντως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο εμβολιασμός με το τετραδύναμο εμβόλιο ενδείκνυται και σε μεγαλύτερες γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών.

Dr. Στυλιανός Ίβρος

Ο κ. Στυλιανός Ίβρος είναι χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική χειρουργική (Υστεροσκόπηση), Λαπαροσκοπική χειρουργική και Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ρομποτική χειρουργική.

Περισσότερα

Επικοινωνία

  • Γραμματεία: 210 4807006
  • Τηλ. Ιατρείου: 6980930400
  • Τηλ Ιατρού: 6951004400
  • E-mail: info@ivros.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας και ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο τομέα της γυναικολογίας.