LOGO METROPOLITAN WH

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια μέθοδος, η οποία επιτρέπει στο γιατρό να δει και να χειρουργήσει εσωτερικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές. Αυτό είναι εφικτό με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και video.

Υπάρχει η διαγνωστική και η επεμβατική λαπαροσκόπηση. Σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους 2 τύπους δεν υπάρχει, καθώς μπορεί κατά την διάρκεια μιας διαγνωστικής λαπαροσκόπησης ο γιατρός να προχωρήσει και στην επεμβατική, εάν το κρίνει αναγκαίο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δεύτερη επέμβαση.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται και στην γυναικολογία, τόσο για την θεραπεία απλών παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όσο και για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από την εν λόγω περιοχή με αξιοσημείωτα αποτελέσματα και οφέλη για την ασθενή.

Tα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μεθόδου δεν διαφέρουν από αυτά της κλασσικής μεθόδου. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα έναντι αυτής είναι αναμφισβήτητα. Βασικός σκοπός της λαπαροσκόπησης είναι η αποφυγή μεγάλων τομών. Αυτό συνεπάγεται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διάρκεια ανάρρωσης, μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πως γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Σε κάθε λαπαροσκόπηση πρέπει πρώτα να τροφοδοτηθεί με 2-3 λίτρα CO2 η κοιλιακή χώρα, ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα και τα όργανα να μπορούν να αναγνωριστούν από τον χειρουργό. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Στην περιοχή του ομφαλού γίνεται μια μικρή τομή και μια μικρή βελόνη ( Veress ) εισάγεται στην κοιλιακή χώρα. Μέσω της βελόνης γεμίζουμε την κοιλιακή χώρα με CO2 .

Ακολουθεί η εισαγωγή ενός είδους κάμερας ( Laparoskop) στην κοιλιά. Μέσω αυτής της κάμερας μπορούμε να δούμε σε μόνιτορ την κοιλιακή χώρα, να εξετάσουμε τα όργανα και να χειρουργήσουμε.

Κατά την διάρκεια του χειρουργείου υπάρχει η δυνατότητα λήψης video ή ψηφιακών φωτογραφιών. Χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, στην περιοχή του μπικίνι ίσως χρειαστεί να γίνουν μία έως τρείς μικρές τομές με μέγιστο μήκος ενός εκατοστού.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια όπως στην κλασσική μέθοδο, αλλά λίγο πιο μικρά και εκλεπτυσμένα. Το χειρουργείο γίνεται δηλαδή όπως και με την ανοιχτή μέθοδο.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης η ασθενής βρίσκεται σε λιθοτομική στάση και σε κλίση 30 μοιρών, ώστε να μπορούμε χωρίς πρόβλημα να μετατοπίσουμε το έντερo για να μπορέσουμε να έχουμε ελεύθερο το χειρουργικό μας πεδίο.

Κατά το τέλος του χειρουργείου απομακρύνεται το αέριο από την κοιλιά και οι πολύ μικρές τομές κλείνονται κατά τέτοιο τρόπο ,ώστε από την πρώτη μέρα του χειρουργείου να μπορείτε να κάνετε ντους.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική απαιτεί χρόνο και κόπο για την εκμάθησή της.

Οι ασθενείς κερδίζουν πολλά από αυτό το χειρουργικό τρόπο:

1. λιγότερο πόνο

2. λιγότερα ποσοστά επιπλοκών (όπως λοιμώξεις , θρομβώσεις, εμβολές κ.λ.π.)

3. γρηγορότερη ανάρρωση

4. λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

5. μικρότερο χειρουργικό τραύμα

6. λιγότερες συμφύσεις

7. καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

8. γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το περιστατικό.

Μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση διαρκεί κατά μέσο όρο 15 με 30 λεπτά.

Βαριά περιστατικά, όπως η αφαίρεση συμφύσεων βαριάς μορφής, η θεραπεία μιας εκτεταμένης ενδομητρίωσης ή η υστερεκτομή μπορεί να διαρκέσουν 1 έως και 2 ώρες.

Ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνων των έσω γεννητικών οργάνων διαρκεί 3 με 4 ώρες.

Τι νάρκωση θα πάρω;

Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση.

Η ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα και συνέρχεται, όταν έχει ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Τι είναι η διαγνωστική και τι είναι η επεμβατική λαπαροσκόπηση;

Στη γυναικολογία η διαγνωστική λαπαροσκόπηση επιτρέπει μια λεπτομερή έρευνα όλων των εσωτερικών οργάνων σε μεγέθυνση.

Παθήσεις της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων είναι ορατά. Για την εξασφάλιση της σωστής διάγνωσης μπορεί να ληφθεί επίχρισμα και βιοψία.

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση παίζει σημαντικό ρόλο και στην οριστική διάγνωσης μιας ενδομητρίωσης, λοιμώξεων, υπογονιμότητας, εξωμήτριας κύησης, αδιευκρίνιστου πόνου κάτω κοιλίας.

Πολλές φορές ο γιατρός προχωρά και στην αντιμετώπιση της πάθησης κάνοντας και την επεμβατική λαπαροσκόπηση στην ίδια συνεδρία.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των γυναικολογικών παθήσεων ακόμα και των ογκολογικών.

Αυτό εξαρτάται φυσικά από την εκπαίδευση και την πείρα του γιατρού.

Τι είδους εγχειρήσεις γίνονται με την λαπαροσκόπηση;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εγχειρήσεις στον οπισθοπεριτοναικό χώρο.

Οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτή την περιοχή χωρίς ρίσκο, διότι ανατομικά ευαίσθητα όργανα είναι ορατά και για αυτό αποφεύγονται τραυματισμοί.

‘Ετσι μειώνεται ο αριθμός των κλασσικών επεμβάσεων χώρις να αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών. Ακόμα και ογκολογικά περιστατικά μπορούν να χειρουργηθούν με απόλυτη ασφάλεια και με το ίδιο ογκολογικό αποτέλεσμα όπως σε ανοιχτά χειρουργεία.

Οι παρακάτω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά

1. Κύστες οωθηκών

2. Εξωμήτρια κύηση

3. Απολίνωση σαλπίγγων

4. Ινομυωματεκτομή

5. Λαπαροσκοπικώς υποβοηθούμενη διακολπiκη υστερεκτομή (LAVH)

6. Ωοθηκεκτομή

7. Ενδομητρίωση

8. Υφολική υστερεκτομή (LASH)

9. Ολική υστερεκτομή (TLH)

10. Πυελική λεμφαδενεκτομή

11. Καρκίνος τραχήλου

12. Καρκίνος ενδομητρίου

13. Ιεροκολποπηξία (σε Πρόπτωση έσω γεννητικών οργάνων)

Το Metropolitan Hospital είναι εξόπλισμενο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και διάθετει άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσήλευτικο προσωπικό, έτοιμο να αντιμετώπισει όλα τα γυναικόλογικα περιστατικά.

Η Προσέγγιση τών περιστατικών γίνεται με βάση τα τελευταία δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Dr. Στυλιανός Ίβρος

Ο κ. Στυλιανός Ίβρος είναι χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική χειρουργική (Υστεροσκόπηση), Λαπαροσκοπική χειρουργική και Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ρομποτική χειρουργική.

Περισσότερα

Επικοινωνία

  • Γραμματεία: 210 4807006
  • Τηλ. Ιατρείου: 6980930400
  • Τηλ Ιατρού: 6951004400
  • E-mail: info@ivros.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας και ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο τομέα της γυναικολογίας.